Verkostojen ja yhteistyön voimaa

506
Lukuaika: 3 min.

Kuva: Alina Grubnyak/ Unsplash

Kirjoittaja: Marja Tiilikainen

Minut valittiin ETMUn toiseksi puheenjohtajaksi Tuomas Martikaisen jälkeen, ja toimin tässä tehtävässä peräti kolme vuotta (2005 ̶ 2007). Nuo vuodet olivat järjestön toiminnan kehittämisen ja vakiinnuttamisen aikaa.

On hauska sattuma, että järjestyksessään toiset ETMU-päivät järjestettiin Jyväskylässä vuonna 2005, ja niin myös tätä kirjoittaessani syksyllä 2023. Sosiaalilääketieteellisessä Aikakauslehdessä julkaistun juttuni mukaan vuoden 2005 tapahtuman aiheena oli ”Kulttuurien välinen vuorovaikutus” ja osallistujia oli runsaasti, noin 120. ETMU-päivien kuudessa työryhmässä käsiteltiin tuolloin koulutusta ja kulttuurien välistä vuorovaikutusta, maahanmuuttajia ja kulttuuripolitiikkaa, työmarkkinoita ja integraatiota, perheiden ja sukupolvien kokemuksia maahanmuutosta, hallituksen maahanmuuttopoliittista ohjelmaa sekä vähemmistöjen hyvinvointia ja terveyttä. Kaikki ajankohtaisia ja tärkeitä aiheita edelleen!

ETMU-päivät ovat säilyttäneet asemansa tärkeimpänä Suomessa toimivien muuttoliiketutkijoiden kohtaamispaikkana. Tapahtuma on alkuajoista laajentunut ainakin työryhmien määrän osalta: syksyn 2023 konferenssissa toteutuu noin 20 työryhmää. Kiinnostavaa on, että odotettu osallistujamäärä on aivan samaa luokkaa kuin vuonna 2005. Tapahtuman monipuolisuutta ja merkittävyyttä kuvastanee se, että pienimuotoisten ”päivien” sijaan tapahtuma nykyisin mielletään ensisijaisesti konferenssina, joka puhuttelee myös laajempaa kansainvälistä osallistujakuntaa. Englanti on vähitellen ottanut vallan konferenssin pääkielenä.

Puheenjohtajakaudelleni osui vertaisarvioidun Finnish Journal of Ethnicity and Migration (FJEM) -lehden perustaminen. Lehden julkaisija oli ETMU ja sitä tehtiin yhteistyössä CERENin (Svenska social- och kommunalhögskolan, Helsingin yliopisto), Siirtolaisuusinstituutin ja Väestöliiton kanssa. Ensimmäinen päätoimittaja oli Matti Similä ja itse olin mukana lehden toimituskunnassa koko sen olemassaolon ajan (2006 ̶ 2010). Alusta alkaen FJEMin tarkoituksena oli julkaista paitsi Suomessa, myös muissa Pohjoismaissa tehtyä monitieteistä alan tutkimusta. Vuonna 2011 FJEM sulautui yhteen norjalaisen Norsk tidsskrift for migrasjonsforskning -lehden kanssa, ja tuloksena oli nykyinen Nordic Journal of Migration Research (NJMR). Lehteä julkaisee pohjoismainen Nordic Migration Research -verkosto ja se on kehittynyt arvostetuksi tieteellisen tutkimuksen julkaisukanavaksi. ETMU on edelleen yksi lehden rahoittajatahoista.

Suomalaisten tutkijoiden järjestäytyminen ETMUksi on edistänyt muuttoliikkeitä ja etnisiä suhteita tutkivien verkostoitumista paitsi Suomen sisällä, myös Pohjoismaissa ja laajemmin. Aktiivisena toimijana ETMU on ollut hyvä esimerkki ja tuki myös pohjoismaiselle NMR-verkostolle, joka perustettiin Norjassa vuonna 2007.

Henkilökohtaisella tasolla ETMU on ollut minulle merkityksellinen monin tavoin. Ennen väitöstilaisuuttani marraskuussa 2003 Annika Forsander ehdotti, että minulle järjestettäisiin varjovastaväitös. Varjovastaväittäjänä toimi Sylvia Akar. Tämä oli varmasti ensimmäisiä, ellei jopa ensimmäinen, varjovastaväitös jonka ETMU järjesti – olihan yhdistys virallisesti perustettu vasta kesäkuussa 2003. ETMU ei taida enää järjestää vastaavia tilaisuuksia väittelyyn valmistautuville, ja tuskinpa niille enää olisi samanlaista tarvettakaan nyt kun alan opetus ja tutkimus suomalaisissa yliopistoissa on vakiintunut. 20 vuotta sitten ETMUn tarjoama vertaistuki oli nuorelle tutkijalle todella arvokas.

ETMUn puheenjohtajuus tarjosi kiinnostavan näkymän kehittyvään muuttoliiketutkimuksen kenttään ja siellä aktiivisesti toimiviin tutkijoihin. Puheenjohtajan roolissa opin myös järjestön pyörittämiseen liittyviä vastuita ja käytännön taitoja, joista on ollut myöhemmin paljon apua esimerkiksi toimiessani Suomen Somalia-verkoston toiminnanjohtajana tai NMR:n puheenjohtajana. Tärkeä on ollut myös oivallus verkostojen ja yhteistyön voimasta: vaikka yksi ihminen tai taho ei pysty toteuttamaan jotain tilaisuutta tai hanketta yksin resurssipulan vuoksi, niin se voi hyvinkin onnistua yhdessä muiden kanssa. Ja loppujen lopuksi kaikki hyötyvät. Tällä periaatteella on onnistuneesti järjestetty myös ETMU-päiviä.

Näin taaksepäin hetken katsellessani on ollut mukava huomata, kuinka monet ETMUn alkuvuosina käynnistyneet ideat ja toiminnot ovat jatkuneet ja kantaneet hedelmää. Eri tieteenaloilla ja eri maantieteellisillä alueilla työskentelevien tutkijoiden välisen yhteistyön ylläpitäminen ja kehittäminen on edelleen tärkeä tavoite, jonka eteen pitää kuitenkin jatkuvasti ponnistella ja nähdä vaivaa. Omiin kupliin ja mukavuusalueille jääminen on riski myös ammattitutkijoille. ETMUn roolin muuttoliiketutkimuksen ja -tutkijoiden puolestapuhujana tulisi jatkossa vain kasvaa.

Lähteet

Hammar-Suutari, Sari (2006). Ajankohtaista: Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura ry (ETMU). Elore, 13(1). https://doi.org/10.30666/elore.78560

Martikainen, Tuomas (2010). News from the Editor: FJEM transforms into NJRM. Finnish Journal of Migration Research, 5(3): 3.

Similä, Matti (2006). Editorial. Finnish Journal of Migration Research, 1(1): 2 ̶ 3.

Tiilikainen, Marja (2006). Monitieteistä etnisten suhteiden tutkimusta. ETMU-päivät Jyväskylässä 28. ̶ 29.10.2005. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 43(1): 74 ̶ 75.

Marja Tiilikainen on uskontotieteen dosentti, joka on tutkinut erityisesti pakkomuuttajien ylirajaista arkea ja perhesuhteita. Hän työskentelee tutkimusjohtajana Siirtolaisuusinstituutissa.